Blauwe bes, bosbes of blueberry
Geen enkele bes is onder zoveel namen gekend als de blauwbes: blauwbes, blauwe bes, bosbes, blauwe bosbes, Amerikaanse bosbes, myrtille, blueberry …Vandaag is de blauwe bes een vertrouwd beeld in de winkelrekken. Dit was ooit anders.
Toen Blueberry Fields 25 jaar geleden deelnam aan tuinbeurzen, moest telkens aan de bezoekers uitgelegd worden “welke soort bessen dat waren”. Wij waren dan ook de pioniers van de blauwe bes. Maar hoe zit het nu juist?
De bessen die je bij Blueberry Fields vindt, heten in Vlaanderen “blauwe bessen”. In Nederland is “blauwe bosbes” ingeburgerd. Afhankelijk van streek tot streek zijn zij bij ons door Jan met de Pet gewoonlijk gekend als “bosbes”, of “myrtille of ook wel “Amerikaanse bosbes”. “Blauwe bes” en “bosbes” worden in de praktijk door mekaar gebruikt als aanduiding voor dezelfde bes. De laatste tijd heeft men het meer over “blueberries”.
Maar eigenlijk zijn er 2 soorten bosbessen. En gelukkig is er het Latijn om ze uit mekaar te houden.
Vaccinium Myrtillus
Deze bosbes is de “wilde bosbes” die normaal in onze bossen, vooral in de Ardennen, in de vrije natuur te vinden is. De plantjes zijn klein en laag bij de grond. De bessen zijn eveneens klein en door en door donkerblauw tot zwart gekleurd. Plukken is erg tijdrovend en … je krijgt er blauwe vingers van. Door ze te eten verkleurt ook je tong blauw!
Vaccinium Corymbosum
Deze bosbes is de “gecultiveerde bosbes” of “blauwbes”. Komt oorspronkelijk uit Amerika (“Amerikaanse bosbes”). De mens veredelde de bes door selectie en krusing. Afhankelijk van ras tot ras bereikt een volwassen plant 1,5 m tot 2,5 m. De bessen groeien in trossen. Enkel de schil is blauw, terwijl het vruchtvlees eerder wit is. Plukken en eten geeft vrijwel geen verkleuring aan vingers of tong.
Soms wordt de blauwe bes verward met de zwarte bes of cassisbes (ribes nigrum). Dit is echter een heel andere bes die eerder behoort tot de familie van de rode en witte (aal)bes (ribes rubrum).
Zie je door de bomen de bosbessen niet meer? Zeg dan misschien, zoals wij, gewoon: “blueberry”. Maar wij zijn natuurlijk “van Blueberry Fields”…
Gezonde voordelen van blauwbessen
Antioxidanten
Als we ouder worden – en dat is al vanaf onze geboorte – produceert ons lichaam “vrije radicalen”.
Dit zijn onstabiele moleculen die onze cellen en DNA beschadigen. Ze zijn natuurlijk, maar brengen heel wat nadelen met zich mee. Ze worden geassocieerd met kanker, hartziektes en veroudering. Elke dag voeren de cellen in ons lichaam strijd tegen deze “vrije radicalen”.
Antioxidanten helpen onze cellen in deze strijd. Blauwe bessen hebben, vergeleken met andere soorten fruit, een zeer hoog gehalte aan antioxidanten.
Daarnaast bevatten ze enorm veel vitamine C, vitamine A en B, mineralen en spoorelementen.
Blauwbessen: de lekkerste manier om gezond te blijven!
Gezondheidsvoordelen
Wereldwijd onderzoek toont aan dat blauwe bessen:
- ons wapenen tegen de vorming van allerlei kankers en hartziektes
- het verouderingsproces vertragen en huidveroudering (rimpelvorming) tegen gaan
- ons korte termijn geheugen op peil houden
- de bloedsuikerspiegel verlagen
- de kans op infecties van de urinewegen verminderen
- onze spijsvertering verbeteren
- ons zicht verbeteren (vooral nachtzicht) en helpen bij vermoeide ogen
- een gunstige invloed hebben op onze bloedsomloop (bloeddrukverlagend)
- positief werken op ontstekingen in ons lichaam (bv. gewrichtsontstekingen)
- cholesterolverlagend werken
- hooikoortsklachten kunnen verminderen
- de ziekte van Alzheimer kunnen helpen tegengaan
Voedingswaarden
100 g blauwbessen bevatten:
Blauwe bessen in je eigen tuin
Een investering in de toekomst
Niets zo fijn als thuis je eigen blauwbessen kunnen plukken in de zomer. Heb jij nog ergens een plekje vrij in je tuin? Schaf eens een blueberry plantje aan. Voor jezelf, maar ook om je kinderen of kleinkinderen vertrouwd te maken met lekker en gezond eten.
Variëteiten
Het hele jaar door vind je bij ons verschillende variëteiten: vroege soorten, late soorten en midden-seizoen soorten. Het aanbod kan in de loop van het jaar verschillen. Daarom komt je best eens bij ons langs om je keuze te maken uit mooie en grote planten. Bordjes op de plantentafels geven je de nodige info. Aanplanten kan gedurende het hele jaar, met voorkeur voor de lente en het najaar.
Bodem
Blauwe bessen groeien het best in een zure grond (PH-waarde 4,5 – 5). Het humusgehalte van de grond mag hoog tot zeer hoog zijn om het vocht goed vast te houden. Als de bodem “zwaar” is, of eerder uit zandgrond bestaat, kan je best een beetje turf toevoegen. Voeg altijd een aangepast turfmengsel voor blauwe bessen toe! Die kun je bij ons verkrijgen.
Het plantgat wordt breed in plaats van diep uitgegraven. Door meer dan één plant en verschillende variëteiten aan te planten, heb je meer kans op een goede oogst. De plantafstand is ongeveer 80 cm. Gebruik voor het planten geen gekalkte potgrond, want dit kan de groei belemmeren.
Verzorging
De planten hebben veel zon en water nodig voor het beste resultaat. Geef zeker voldoende water in warme periodes. Het wortelgestel ontwikkelt zich eerder breed dan diep, waardoor uitdroging sneller gebeurt.
Als alternatief tegen onkruid kun je een laagje houtsnippers gebruiken. Deze laag beschermt de grond ook tegen uitdroging in de zomer. Matig bemesten, doe je best net voor de bloei. Langzaam werkende meststoffen als osmocoten, of organische meststoffen zijn geschikt.
Kleur in je tuin
Blauwbesplanten geven je niet alleen lekkere en gezonde bessen cadeau. In de herfst geven ze op een prachtige en gevarieerde manier, afhankelijk van de soort, kleur aan je tuin. Mooi meegenomen, toch?
Wist je dat al onze planten ook te koop zijn? Bezoek onze webshop of breng een bezoek aan Blueberry Fields en dan staat binnenkort de blauwe bes in je eigen tuin.