27 februari tot en met 5 maart: Gratis 1 Bosbessensap anti-oxidant power nr°1 vanaf € 20 aankoopbedrag

Karrenmaaltijd tussen de blueberries

Eten in de vrije natuur!

Huur je eigen stukje privé-tuin op domein Blueberry Fields en geniet van een heerlijke karrenmaaltijd in openlucht.  Héél exclusief !

Gedurende 2 uur krijgen jij en je gezelschap een eigen stukje privé-tuin op het domein van 22 ha. Weg van alle drukte, in het midden van de prachtige natuur. Helemaal alleen voor jou en je gezelschap! Een korte wandeling (ongeveer 500 meter) brengt je tot bij één van onze mooie locaties met een oude kar als decor. Daar kun je genieten van een overheerlijke karrenmaaltijd, als brunch, lunch of diner.

Per privé-tuin op het domein is plaats voor maximum 10 personen.

Elke kar beschikt ook over een schuilhut, zodat je in alle weersomstandigheden kan genieten van je heerlijke karrenmaaltijd. 

Huur en reserveer jouw privé-tuin (minstens 1 dag op voorhand) voor minimum twee personen. Kies je karrenmaaltijd:  een 2-sterren of  3-sterren menu en de mogelijkheid voor veggie en kids!

Betaling gebeurt de dag zelf bij het aanmelden. Betalen met Bancontact is mogelijk.

Onze Karrenmaaltijden gaan terug van start vanaf april 2023. Reserveer alvast je plaatsje!

De locaties

Dit jaar beschikken we over 8 verschillende karren die we verspreid hebben over ons domein.

Kipkar

Zo zag de kipkar er oorspronkelijk uit … Blueberry Fields begon als een hobbyboerderij van Inkie, de mama van huidig zaakvoerster Nele. Op de verjaardag van één van haar drie kinderen werd de hele klas uitgenodigd op de boerderij. Omdat er van pretparken toen nog geen sprake was, bestond de pret uit “met zijn allen in de kipkar voor een tochtje met het paard”.

De kipkar werd omgebouwd om aan een tractor gekoppeld te kunnen worden. Nog later werden houten delen vervangen door metalen.

De laadbak van de kar kan ontgrendeld worden, waardoor hij kan “kippen” en de inhoud in één keer gelost kan worden. Vandaar dus de benaming “kipkar”. Er komt geen pluimvee aan te pas.

Schuilhut: Houthakkershut

Ezelskar

Deze kleinere vierwielkar (lager en smaller) werd oorspornkelijk getrokken door een ezel of een klein paard. Bij Blueberry Fields gebruikten we deze kar toen het domein nog een hobbyboerderij was. 

Bij ons behoren deze karren momenteel niet meer tot het dagelijkse werkmaterieel op een boerderij, maar in Oost-Europese en Aziatische landen is dat zeker wel het geval.

Schuilhut: Jagershut

Hooikar

Deze vierwielwagen werd voornamelijk gebruikt om in het zomerseizoen het hooi (gedroogd gras) of het stro (gedroogde graanstengels) van de weide of het veld naar de schuur te transporteren.

Schuilhut: Pannenhuis

Oorspronkelijk was deze schuilhut een voederplaats voor eenden. Voor de “restauratiewerken” werden o.a. balken gebruikt uit de afbraak van een hoeve van “de ouders van de schoonouders van één van de medewerksters van Blueberry Fields”. De balken zijn meer dan 100 jaar oud en kunnen dus op zijn zachtst gezegd tegen een stootje. Het trapje diende als toegang naar het opkamertje of kelderkamertje. Huizen hadden vroeger een halfdiepe kelder en daarboven was een kleine slaapkamer.

Motorkar

Van 1948 tot het einde van de twintigste eeuw werden in Koersel (Fonteintje) motorcrosswedstrijden georganiseerd. De kleine kar, of “remorque”, werd gebruikt om de “crossmoto” mee te vervoeren naar “de cross”. De kar heeft een speciale ongewone vorm die perfect binnen het thema past. 

 

Schuilhut: Motorcrosshut

Supporters kochten hun kaartjes aan de “loketten” van houten huisjes. En de wanden van die authentieke huisjes leven nu voort in deze schuilhut.

Waterkar

Vroeger gebruikten de boeren deze kar om water naar de weides te brengen. Vooral tijdens de zomermaanden was het water een welkome verfrissing voor de vee in de weide. Blueberry Fields begon ooit als schapenbedrijf. De waterkar was dus een handige manier om de schapen drinken te geven. 

Schuilhut: Boothuis

De opplooiboot in deze schuilhut komt recht uit de seventies. Opgeplooid is hij 16 cm dik, 38 cm hoog en 3,45 m lang. Met een gewicht van amper 38 kg kan hij 245 kg dragen. En het duurt maar een luttele 2 minuten om hem in het water te laten. 

Blueberry Fields Boothuis

Draaikar

Deze kar konden we toevallig op de kop tikken. De twee assen zijn onderling verbonden. Daardoor kan er tegelijkertijd mee gedraaid worden. Daarom noemen wij het een “draaikar”. Wij vermoeden dat de kar vroeger op werven gebruikt werd. De oorspronkelijke benaming en functie van de kar is ons echter onbekend. Als jij hier meer over weet: alle info is welkom !

Schuilhut: Plukkershut

Deze schuilhut deed lange tijd dienst als schuilhut voor de plukkers. Als het tijdens het plukken plots hard begon te regenen, konden zij hun emmers met bessen in veiligheid brengen. Ook bij zomerse temperaturen gebruikten de plukkers de hut om de bessen in de schaduw te plaatsen. In de beginjaren was Blueberry Fields namelijk nog een pak kleiner en was er minder opslagruimte voor de bessen. Nadien geraakte de schuilhut in onbruik. Alhoewel … onze medewerkers kunnen hier nog regelmatig een nat pak voorkomen …

De nestkast op de hoge paal werd jarenlang bewoond door een koppel torenvalken. Door de werken in het natuurgebied is hun doen en laten waarschijnlijk verstoord. Het nest is nu een paar jaar onbewoond. De torenvalken (nog steeds aanwezig in de omgeving) zijn nog altijd welkom.

Mocht je ze zien tijdens je karrenmaaltijd: geef ons een seintje!

Kolenkar

De vierwielwagen op deze locatie (vergelijkbaar met het exemplaar op de foto) werd jarenlang gebruikt als kolenkar door de kolenboer van Paal (deelgemeente van Beringen). De kolenkar is een beetje lager dan een hooiwagen. De hoogte van de laadvloer was zo berekend dat het de ideale hoogte was om een zak met kolen op de rug te nemen. Ook vroeger was er al oog voor ergonomie… De kolenboer bracht de kolenzakkeb meestal naar de kelder van de klant. Hard labeur, maar wel een goede service!

Schuilhut: Rododendronshut

Strooikar

Deze strooikar werd vroeger gebruikt om meststoffen (vooral “kalk”) te strooien in de weides. 

Schuilhut: Dikke-els-hut

Deze schuilhut werd in de jaren vijftig van vorige eeuw gebruikt als schuilplaats voor de schapen die hier in de weides graasden.

Toen er een tijdlang geen schapen rondliepen op het domein, raakte de stal in verval. Zo’n tien jaren geleden werd hiernaast een pannendak geplaatst waaronder de bijenkorven beschutting vonden. Deze plek bleek echter te vochtig voor de bijen en daarom verhuisden de bijen naar een drogere locatie dichter bij de boerderij. Nadien werd het pannendak gebruikt als schapenstal omdat er opnieuw schapen graasden.

De dikke boom naast deze schuilhut is een els. Het is een prachtig exemplaar van waarschijnlijk een honderdtal jaren oud.

Friluftsliv

In Scandinavië weet men al lang dat het fijn is om in openlucht te zijn. De inwoners proberen er, in alle seizoenen, zoveel mogelijk hun tijd buiten door te brengen. Ja, ze hebben er zelfs een woord voor: “friluftsliv” of “leven in openlucht”. Buiten in de natuur eten hoort daar ook bij. Weer of geen weer, want voor hen bestaat er geen slecht weer, wel slechte kleding. Voor Scandinavische geneugten kun je dus nu terecht op domein Blueberry Fields: genieten van de cadeaus van de natuur. Lekker!

Veelgestelde vragen

In totaal zijn er op het domein 8 tuin-locaties voor een karrenmaaltijd. Elke locatie heeft een buitentafel (ongeveer 4m lang) met zitgelegenheid (banken) voor 10 personen. Elke locatie heeft ook een originele schuilhut waar men terecht kan voor schaduw of eventueel beschutting tegen wind of regen. Ook hierin staat een superlange tafel met banken voor 10 personen. Op elke plaats staat een oude kar met een verhaal en elke schuilhut is anders ingericht. Alle tafels zijn “homemade” en verschillend van design. De schuilhutten zijn gerestaureerde en aangepaste “stalletjes” die al van oudsher in de toenmalige weides stonden.

Onze schuilhutten beschermen je niet alleen tegen wind en regen, maar bieden je ook de nodige schaduw. Zit je dus liever niet in de zon? Dan kun je hier lekker koel genieten van je karrenmaaltijd en toch genieten van onze mooie natuur. 

Ja hoor! De afstand naar de karren is niet super ver. Ook de weg die er naartoe gaat is goed bewandelbaar, zelfs met een buggy of een rolstoel.

Je moet minstens voor 2 personen bestellen per keuze sterrenmenu. De vegetarische opties kunnen wél gecombineerd worden met een menu van hetzelfde aantal sterren.


Bijvoorbeeld: Je komt met 2 personen. Je kan dus kiezen of je beiden een 2-sterren of een 3-sterren menu neemt. EN je kan ook kiezen of je de combinatie maakt tussen één 2-sterren menu + één 2-sterren vegi menu. Hetzelfde geldt voor de 3-sterren menu’s: één 3-sterren menu + één 3-sterren veggie menu.


Wat kan niet? Je kan voor 2 personen niet de combo maken tussen bijvoorbeeld een 2-sterren menu én een 3-sterren menu.

Wij kunnen jammer genoeg niet elk menu volledig personaliseren naar de wensen van elke individuele klant. We hebben daarom een zo uitgebreid mogelijk menu voorzien, zodat je voldoende gerechten kan eten die wel passen bij jouw wensen. 

Bij aankomst op domein Blueberry Fields verzamel je met jouw gezelschap best aan de pauw (bij de ingang aan de parking). Daar kun je voldoende afstand houden. Eén persoon meldt de groep aan in de shop. Daar begint je avontuur. Je krijgt een wegbeschrijving naar je eigen “Blueberry-Fields-tuin” in de vorm van een fotozoektocht. Wij brengen even later de drankjes en gerechten van je karrenmaaltijden. Smakelijk!

Reserveer jouw karrenmaaltijden

Een unieke ervaring om met het gezin, je familie of gewoon onder vrienden samen te genieten van de natuur tijdens een heerlijke “karrenmaaltijd”.