Blueberryfan Nele stuurde ons een heerlijk recept van een bosbessen plaatcake door! Simpel, lekker en uiteraard mét blauwe bessen.
Benodigdheden
Voor het beslag:
- 150 gram roomboter op kamertemperatuur
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 citroen, zeste
- 3/4 theelepel vanille-extract
- Flinke snuf zout
- 3 eieren op kamertemperatuur
- 185 gram bloem
- 1 1/2 theelepel bakpoeder
- 55 gram zure room
- 250 gram bosbessen (diepvries of vers)
Voor de kruimellaag:
- 100 gram bloem
- 65 gram roomboter, koud en in blokjes
- 65 gram lichtbruine basterdsuiker
- Snuf zout
Extra:
- Rechthoekige bakvorm, bekleed met bakpapier
Bereiding
- Verwarm de over voor op 175°.
- Begin met het kruimeldeeg. Meng hiervoor de bloem met de suiker en het zout.
- Meng goed en voeg dan de blokjes boter toe.
- Meng tot alles goed gemengd is en je een kruimelig deeg hebt.
- Bewaar het deeg in de koelkast tot we het nodig hebben.
- Doe voor de plaatcake de boter, de basterdsuiker, de zeste, het vanille-extract en het zout in een kom en klop het tot een zacht en romig mengsel.
- Voeg dan één voor één de eieren toe. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
- Zeef de bloem en het bakpoeder beetje bij beetje bij het beslag en spatel door elkaar.
- Roer tot slot de zure room door het beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm, verdeel de bosbessen erover heen en bestrooi dan met het kruimeldeeg.
- Plaats de bakvorm in de oven en bak de cake ongeveer een uur goudbruin en gaar.
- Neem de plaatcake uit de oven, laat afkoelen in de vorm en serveer naar wens.
TIP: Heb je graag een smeuïgere cake? Voeg dan naast de bosbessen ook nog confituur of blauwbaard toe!