Elke bakker heeft wel een frangipanetaart in de aanbieding. Het is een echte klassieker. De kracht ligt in de eenvoud: een krokante taartbodem, een smeuïge amandelvulling, die zacht-zurige confituur en een heerlijke laag glazuur.
De klassieker wordt normaal gemaakt met abrikozenconfituur, maar wij kiezen voor bosbessen!
Benodigdheden
Voor de vulling:
- Wilde bosbessen confituur
- 150 gram boter
- 150 gram suiker
- 4 eieren
- 150 gram amandelmeel
- 180 gram bloem
- 125 ml melk
- 150 gram poedersuiker
Voor de taartbodem:
- 1 rol bladerdeeg
Voor de afwerking:
- Eiwit
- 125 gram poedersuiker
- 1 citroen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Rol het deeg over de taartvorm uit, leg een rond stuk bakpapier over de taartbodem en leg er een gewicht op zoals bijvoorbeeld kikkererwten of linzen.
- Bak de taartbodem 15 minuten op 190°C.
- Voor de taartvulling meng je de zacht boter samen met de suiker, eieren en amandelpoeder in een mengkom. Voeg ook de poedersuiker toe en spatel de bloem doorheen het beslag.
- Giet de melk bij het beslag en laat de mixer zijn werk doen tot het een zachte massa is.
- Smeer een dikke laag wilde bosbessenconfituur over de taartbodem en schep de vulling bovenop de laag confituur. Strijk het oppervlak egaal.
- Bak de taart gedurende 30 minuten in de oven op 160°C tot ze goudbruin is en je met een prikvork geen vochtige beslagrestjes meer meekrijgt. Laat de taart afkoelen.
- Voor de afwerking meng je het eiwit met de poedersuiker en enkele druppels citroensap.
- Haal de afgekoelde taart uit de taartvorm en smeer het witte suikerglazuur erop.