Schomstraat 147 - 3582 Koersel
011 42 52 75 - info@blueberryfields.be


Blueberry Fields - Bosbes of blauwbes

Bosbes of blauwbes

Bij Blueberry Fields worden blauwbessen, of blauwe bessen gekweekt, maar in de 'volksmond' worden deze vaak ‘bosbessen’ genoemd. De twee namen worden in het Nederlandstalig taalgebied door elkaar gebruikt. Maar er is wel degelijk een verschil.

Blueberry Fields - Blauwbessen De blauwe bes is een plant uit de heifamilie. Het is een vruchtdragende struik met een hoogte van 1,5-2,5 m. De bosbes of wilde bosbes is een andere soort en groeit in het bos aan lage struiken. De vrucht is door en door donkerblauw gekleurd. Wilde bosbessen zijn kleiner en het blad verkleurt in de herfst naar vuurrood.

De blauwe bes bloeit in trossen. De bloem is wit-crème tot roze van kleur en bloeit in de eerste helft van mei. Door deze vroege bloei kan er nachtvorstschade optreden, maar er zijn cultivars die hiertegen bestand zijn. Hoewel de blauwe bes zichzelf bestuift, leidt kruisbestuiving door hommels en de honingbij tot meer en grotere vruchten.

De vrucht is oorspronkelijk afkomstig uit het noordoosten van de Verenigde Staten. De mens heeft de blauwe bes veredeld door selectie en kruising

bron Wikipedia